PARTERRE D’ÀLOE VERA. LA PLANTA DE LA IMMORTALITAT 

PARTERRE


Aquesta part del Jardí Històric del Parc Samà és d’inspiració als jardins francesos, alguns dels millors exemples de parterres francesos es troben als jardins del Palau de Versalles (França), els jardins del Palau de Palacio de Kensington (el Regne Unit), a Espanya destaquen els parterres del Palau de La Granja de Sant Ildefons. 

La paraula “parterre” és d’origen francès “en la terra”, va ser desenvolupat a França per Claude Mollet (1560-1649) jardiner i projectista de jardins, recordat per haver estat primer jardiner real de tres reis de França: Enric IV, Lluís XIII i Lluís XIV. L’objectiu del parterre era desenvolupar “compartiments ordenats” als jardins. 

El jardí històric del Parc Samà està adherit a l’Aliança de Jardins Botànics contra el Canvi Climàtic, xarxa promoguda pel  Royal Botanic Gardens Victòria d’Austràlia. Amb l’objectiu de projectar el jardí històric a futur s’ha realitzat aquesta plantació experimental d’àloe vera. 

El gènere àloe pertany a la família de les asfodeláceas o liláceas, compostes per plantes monocotiledònies, d’arrel tuberosa, igual que l’all, la ceba, la tulipa, o el lliri. És una planta perenne amb fulles suculentes grans disposades en una roseta basal; les plantes suculentes, a diferència de les frondoses, constitueixen un grup divers de plantes que han desenvolupat teixits per a emmagatzemar aigua dins de les seves cèl·lules i sobreviure llargs períodes de sequera. Els cactus constitueixen un gran grup de suculentes. 

L’àloe vera, és una planta d’al voltant de 360 espècies diferents. És originària del sud-est d’Àfrica, encara que la major superfície de cultiu d’aquesta planta es troba a Amèrica, especialment a Mèxic. En els últims anys s’està potenciant el seu cultiu a Espanya, especialment a Illes Canàries, illes Balears, Andalusia, Regió de Múrcia i Comunitat Valenciana, per les seves propietats medicinals. 

Les plantes del gènere àloe han estat utilitzades des de l’antiguitat en la medicina tradicional de diversos països (Grècia, Egipte, l’Índia, Mèxic, el Japó i la Xina). La medicina xinesa va ser la primera a usar l’àloe i es referia a ell com la «planta de la immortalitat». Posteriorment, Dioscórides la va descriure per les seves propietats medicinals i cosmètiques. El suc d’àloe vera i els seus efectes estan ja descrits en el Papir de Ebers (1.500 a. C.) El seu nom ve del grec “aloê”; i en àrab es diu “alloeh”, que significa: “la substància amarga brillant”; la paraula vora ve del llatí i significa: “veritat”. 

Les fulles, anomenades penques, contenen la polpa o gel, una massa gelatinosa i incolora formada per cèl·lules parenquimáticas, i representa fins al 80% del pes total de la planta, està format per conductes de aloína, uns canals longitudinals de pocs mil·límetres de diàmetre per on circula la saba de la planta, coneguda com acíbar. 

 
El acíbar s’obté deixant fluir el líquid dels conductes de aloína; aquesta substància té usos farmacèutics. L’àloe vera actua com a desintoxicant, depuratiu, digestiu, bactericida, regenerador cel·lular, antisèptic, antiinflamatori, analgèsic, antiviral, inhibidor del dolor, anticoagulant, estimulador del sistema immune; a nivell tòpic té propietats hidratants, calmants i regenerants. 

Coneix a la família de Parc Samà

Espècies botànicas a Parc Samà

PLANS
DE CONSERVACIÓ

Un
jardí
amb memòria

Creiem en el turisme sostenible i responsable
Protegim la memòria, el patrimoni i el medi ambient
Compromesos amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
Parc Samà està reconegut amb el Segell de Turisme Familiar
Unim esforços amb diferents iniciatives i entitats