Año Albéniz en Parc Samà

160 aniversari del naixement del geni del romanticisme musical

Coincidint amb el 160 aniversari del naixement d’Isaac Albéniz el 29 de maig de 1860 a Camprodon (Girona), el parc li ret homenatge amb diferents actes vinculats amb el romanticisme en tots els àmbits, especialment en jardineria i música.

La música d’Isaac Albéniz sonarà cada dia a l’hivernacle, on s’exposen còpies de les partitures d’algunes de les seves grans obres.

Una manera de sentir i concebre la naturalesa

El Romanticisme és un moviment cultural que dona prioritat als sentiments enfront de la raó, una manera de sentir i concebre la naturalesa, la vida i l’ésser humà.

A Espanya es va desenvolupar a la fi del segle XIX i primers de l’XX, i va deixar la seva empremta en literatura, la pintura i la música, també en jardineria, el parc és un clar exemple de jardí romàntic. Els convidem a fer un viatge en el temps i sentin com en el romanticisme, gaudeixin de la visita

Bailarina en Parc Samà, Pep Aguadé

El invernadero de Parc Samà

El invernadero de Parc Samà

10 dades sobre Albéniz

Va debutar com a concertista als quatre anys en el Teatre Romea de Barcelona amb una fantasia sobre vespres sicilianes de Verdi.

És el compositor espanyol més important del segle XIX

Les seves primeres composicions estan influenciades per les obres de Chopin, Liszt i la música centreeuropea de l’època.

Va ser deixeble de Felipe Pedrell, musicòleg i compositor, principal promotor del despertar de la música espanyola en l’època.

“Suite Española” (1896) és la seva obra mestra, i representa el millor moment de la seva trajectòria com a compositor, també de la composició per a piano de la història de la música. Aquesta obra s’enquadra dins del corrent nacionalista relacionat amb el romanticisme, les seves peces són Granada, Catalunya, Sevilla, Cuba, Cadis, Astúries, Aragó i Castella.

Va compondre la melancòlica barcarola Mallorca durant els seus viatges a Mallorca amb Enrique Granados. Va viure de manera estable a Barcelona, Madrid, Londres, París i Niça.

Virtuós del piano, instrument al qual li va dedicar el millor de la seva creativitat com a compositor, va deixar també obra lírica, com l’òpera “Llavor Jiménez” (1895), la seva favorita.

Apassionat pel teatre, va produir sarsueles, òperes, cançons i altres músiques d’índole vocal o escènica, arribo a fundar una companyia pròpia de sarsuela.

Va tenir gran relació amb el Modernisme, va mantenir amistat amb molts dels seus exponents principals; també un enamorat del wagnerisme, vigent en el Modernisme, va ser soci en l’Associació Wagneriana de Barcelona, creada en 1901 en el local de Els Quatre Gats.

A la mort d’Isaac Albéniz i a petició de la seva esposa, Rosina Jordana, el seu gran amic Enrique Granados acabo l’última obra de Albéniz “Azulejos”.