Galliformes

Procedencia: Zoo Koki, propietarios de la iniciativa Faisanes del Mundo

Columbidae

Columba guinea (paloma de Guinea)

Columba guinea (paloma de Guinea)

Procedencia: Zoo Koki

PSITTACIDAE

Ara ararauna

Ara ararauna

Sens dubte, el que més crida l’atenció en aquesta au és el seu colorit. El blau turquesa s’estén per la part superior del cos i les ales; mentre que el groc cobreix les zones inferiors com el pit i la llarga cua. El front és verd, igual que la corona.

El color negre de la gola s’estén fins a la cara, principalment blanca, per formar unes línies al voltant dels ulls, amb l’iris groc. El bec és gran i corb, també de color negre, com les potes.

Una vegada formada la parella ja no se separen. El guacamai blau i groc té bon caràcter. És molt intel·ligent i aprèn a imitar paraules ràpidament si se li ensenya des de jove.

El seu hàbitat natural són les selves tropicals més denses i humides, però també el podem trobar en boscos de muntanya per sobre dels 1500 m., boscos de palmeres, terres pantanoses i, en general, prop del curs dels rius.

Medidas: 86 cm
Origen: 🇵🇦Panamá  🇨🇱Chile
Red List: Preocupació menor

Amazona albifrons nana

L’amazona de front blanc és un lloro americà, de menor mida que la resta d’espècies del gènere, amb plomatge bàsic de color verd i plomes vorejades en tons gris fum. Té el front blanc, d’aquí el seu nom.

La tonalitat blava del clatell i part del cap, a més del vermell de la cara són altres dels colors que l’adornen. Aquesta és la més petita de les amazones. El seu comportament és tranquil i poc sorollós, per ser una amazona, sent una mascota molt recomanable.

És comunament vista en bandades de fins a vint individus. Se’ls pot observar en diferents hàbitats des de regions humides com boscos plujosos, fins a àrees seques com sabanes de cactus.

Medidas: 24 cm
Origen: 🇲🇽 Méjico  🇨🇷 Costa Rica
Red List: Preocupació menor

Amazona albifrons nana
Aratinga jandaya

Aratinga jandaya

Presenta un cap de color groc or brillant i un pit i zona ventral en què el groc es transforma en vermell fosc. Tant l’esquena com les ales presenten una atractiva coloració verd brillant, amb algunes plomes de color blavós sobretot a la zona de les ales. La cua és verda amb tons groguencs i amb la vora de les plomes de color blau.

Té el bec negre i les potes negre-grisós. Pel seu colorit i caràcter extravertit, s’han convertit juntament amb les seves cosines germanes les Aratingas solsticialis, en una mascota molt popular tot i ser un lloro sorollós. En el seu hàbitat natural sol viure en boscos i zones arbrades amb clars, en els límits de boscos pluvials i plantacions de cocoters.

També ha colonitzat cultius formats per arbres joves, on ocasiona grans desperfectes. Es mou en parelles o en bandades poc nombroses de no més de 16 individus.

Medidas: 30 cm
Origen: 🇧🇷 Brasil
Red List: Preocupació menor

Pyrrhura molinae

La cotorra de molina o galta verda (Pyrrhura molinae) és una Pyrrhura activa, alegre, tranquil·la, agradable, curiosa i extravertida.

Aquestes petites aus, originàries d’Amèrica del Sud, posseeixen una gran personalitat. Es tracta d’un ocell que viu a les selves i pot observar-se en grans grups a la copa dels arbres.

En la naturalesa, s’alimenta de flors, baies, llavors d’alguns xiprers i de nou de palmera, i potser també d’insectes i les seves larves. Avui dia hi ha fins a cinc subespècies a la naturalesa.

D’altra banda hi ha moltes mutacions (Hypoxantha, turquesa, canyella, pinya, etc.).

Medidas: 26 cm
Origen: 🇦🇷 Argentina  🇧🇴 Bolivia  🇧🇷 Brasil  🇵🇾 Paraguay
Red List: Preocupació menor

Pyrrhura molinae
Pyrrhura perlata

Pyrrhura perlata

És una au de color verd al dors i les espatlles, les ales, però, tenen la vora blava. L’abdomen i les aixelles són de color vermell brillant. La cua és vermella opaca.

Presenta taques blaves al front, les galtes i la part baixa del ventre. La gola i el pit són blanquinosos, grisencs o marrons clars. Són ocells molt més tranquils que altres similars.

És una espècie autòctona de les selves del nord i orient de Bolívia i oest de Brasil. Viu en bandes al bosc humit tropical, en terra ferma.

Medidas: 25 cm
Origen:  🇧🇴 Bolivia  🇧🇷 Brasil
Red List: Vulnerable

Psittacara wagleri

Aquesta au és de color verd amb les parts inferiors una mica més groguenques. El seu front i coroneta són vermelles amb algunes taques del mateix color a la gola i costats del coll. La seva cua és llarga i estreta amb la superfície inferior groc oliva, igual que l’interior de les seves ales.

Presenta el bec de color gris banya i un anell ocular nu gran i blanquinós. Són aus sorollosos i gregàries. Gairebé sempre se les observa en bandades. És un lloro actiu, molt curiós, extravertit, afectuós i juganer. Amb caràcter i territorials.

Normalment habita en regions humides com boscos de boira. També utilitza boscos en creixement secundari, boscos de galeria i formacions de arbusts i cactàcies.

Medidas: 36 cm
Origen:  🇨🇴 Colombia  🇻🇪 Venezuela  🇪🇨 Ecuador  🇵🇪 Perú
Red List: Gairebé amenaçat

Psittacara wagleri

Anatidae

Anas platyrhynchos domesticus

Anas platyrhynchos domesticus

L’ànec corredor indi és una raça d’ànec domèstic originari d’Anglaterra, probablement importada en aquest país procedent d’Àsia.

Deu el seu nom al seu port particular, gairebé vertical i donant la impressió de córrer sempre. El seu cos és fi i allargat, amb un llarg coll acabat per un cap fi. Les seves petites ales que no li permeten volar i les cames les té ubicades molt enrere. És un ànec lleuger que pesa entre 1,5 i 2,3 kg.

De caràcter és més aviat temorós i poc sorollós. Inicialment ha estat seleccionat entre els criadors pels seus bons resultats a la posta, però als últims anys s’ha estès per tot el món com ànec ornamental.

Medidas: 50 – 76 cm
Origen: 🇬🇧 Reino Unido 🇨🇳 China
Red List: Preocupació menor

Pato Petit Mignon

L’ànec petit mignon és una raça d’ànec domèstic originari d’Holanda o Bèlgica, probablement importada d’Àsia. És un ànec nan, el més petit de tots potser. Té un marcat dimorfisme sexual: el cap del mascle és verd iridescent amb coll blanc, pit vermell porpra i cua verda ombrejada, mirall blau en ales vorejat de negre i blanc, potes taronges; pot pesar 700 gr.

La femella té cap, coll i cos marró ametlla amb marques marró fosc i ratlles en els ulls, potes taronges; pot pesar 600 gr.. De caràcter dòcil i fàcil de criar, encara que és defensiu en època de reproducció. S’utilitza com ànec ornamental.

Medidas: 40 – 60 cm
Origen: 🇳🇱 Holanda – 🇧🇪 Bélgica (Asia)
Red List: Preocupació menor

Petit Mignon
Aix galericulata

Pato Mandarín · Aix galericulata

L’ànec mandarí és un ànec molt elegant originari de la Xina, Japó i Sibèria que ha estat introduït en diversos punts d’Europa i molt apreciat per la seva bellesa. Presenta un marcat dimorfisme sexual: El mascle és inconfusible, té un copete vermell amb lluentors metàl·liques de color verd sobre el front i dues franges laterals de color blanc o crema molt clar, en què destaquen els ulls foscos i el bec d’un to vermell coral.

Té unes plomes taronges a manera de barbes. El pit i la gola són de color morat ; el ventre és blanc. La femella té plomatge discret de tons marrons i ocres en les seves parts superiors, un anell i una banda blanca al voltant de l’ull.

Sol habitar zones forestals denses a prop de llacs poc profunds, basses o llacunes. Nien en forats d’arbres propers a l’aigua. S’utilitza com ànec ornamental

Medidas: 45 cm
Origen: Asia Oriental
Red List: Preocupació menor

Pato Carolina · Aix Sponsa

L’ànec carolina, també conegut com ànec joyuyo o ànec de la Florida, és un ànec originari de la costa est i oest dels EUA, on freqüenta llacs i pantans, que va ser introduït en diversos països europeus.

Presenta un marcat dimorfisme sexual: el mascle posseeix vius colors característics en el cap, el plomatge de la femella és molt més apagat. Necessita arbres per nidificar ja que posen els ous en una cavitat de l’arbre o en un niu artificial. S’ utilitza com ànec ornamental.

Medidas: 50 cm
Origen: 🇺🇲 Estados Unidos
Red List: Preocupació menor

Aix sponsa
Anser anser (ganso salvaje)

Ánsar común · Anser anser

La oca comú és la més gran i robusta de les oques del gènere Anser. Té un cos voluminós, un llarg coll i un bec gruixut i de color taronja o rosat, i potes rosadas. Les oques comunes són aus migratòries que es desplacen cap al sud o sud-oest a l’hivern, tot i que existeixen poblacions sedentàries.

Aquesta espècie és una de les últims a emprendre la migració hivernal i és molt característica la seva formació en forma de V, que redueix la resistència de l’aire, en la qual els individus es tornen en la posició de cap que és en la que més costa avançar. Les seves rutes migratòries no estan marcades genèticament sinó que els individus de cada població han de aprendre-les seguint als veterans. S’alimenta a base d’herbes, brots del sòl i grans de cereal, de vegades excava cercant arrels i bulbs.

En general s’aparellen de per vida, però si perden al seu company el reemplaçaran per un altre. Nidifiquen en els llacs, pantans, maresmes i rius de corrent lent amb àmplies extensions de canyissars al voltant i prats adjacents, que utilitzen per alimentar-se, encara que també poden desplaçar-se lluny per a pastar.

Fa niu a terra, en un buit que entapissa parcialment. Posa de quatre a sis ous en una sola nidada per any, sent les posades des de finals de març a principis de juny. Els seus ous són blancs i de forma gairebé el·líptica.

Medidas: 74 – 91 cm
Origen: Eurasia y Norte de África
Red List: Preocupació menor

Galliformes

Pavo cristatus

El paó comú és una de les aus més admirades per l’home des de temps antics pel plomatge extraordinari dels mascles. El terme “cristatus” fa referència a la cresta en forma de corona que fa elevar al rang de “real” a aquesta bella au.

En estat salvatge, habita zones selvàtiques de l’Índia i Ceilan, des d’on s’ha propagat ja en l’antiguitat com a au ornamental a diferents parts del món. El plomatge dels mascles, de color blau iridescent amb reflexos verdosos, és usat per defensar el seu territori i per el festeig.

Compta amb plomes cobertores de fins a 2 m de longitud que, en desplegar-se, formen un majestuós ventall en el qual destaquen els ocels. Les cobertores es renoven anualment, per aquesta causa durant la tardor els mascles queden privats del seu bell ornament. L’alimentació consisteix en llavors, fruits, baies, plantes, insectes i petits rèptils.

Medidas: 100 – 230 cm
Origen: 🇮🇳 India y Ceilán
Red List: Preocupació menor

Pavo cristatus
Chrysolophus pictus

Faisán dorado · Chrysolophus pictus

El seu nom científic ve del grec “Chryseos”, que significa ‘daurat’, i “lophos”, ‘cresta’. Originari del centre de la Xina on viu en una àrea gran a una altura de més de mil metres, avui dia, pel seu extraordinari colorit i la seva facilitat reproductiva, s’ha convertit en un dels faisans més comuns en captivitat.

El mascle és de color principalment vermell, esquena groga, ales blaves i presenta un cap de color ataronjat. La cua és llarga en forma de V invertida. Les potes són primes i de color groc amb dits forts.

La femella és de color marró perquè els seus depredadors no la descobreixin durant l’època de la cria; la niuada sol ser de 4 a 20 ous que tarden 25 dies fins a l’eclosió. La seva alimentació consisteix principalment en insectes, fulles, gramínies i pètals de flors. En estat natural recorren les praderies. No és comú veure’ls en els boscos

Medidas: 70 – 90 cm
Origen: 🇨🇳 China 🇲🇲 Birmania
Red List: Preocupació menor

Fisán plateado · Lophura nycthemera

Presenta un marcat dimorfisme sexual. El mascle té colors cridaners, el cos i la seva cua són blancs i el pit i part inferior del cos són color blau fosc gairebé negre, posseeix a la cara una zona vermella i un copete de fines plomes negres. Nyctemere ve del grec i significa dia i nit a causa del seu plomatge blanc i negre.

La femella és de color marró amb la cara ataronjada posseeix potes rosades, al cap també té un copete. El seu hàbitat natural són els boscos de bambú i dorm sobre dels arbres. S’alimenten a força de de llavors, larves, cargols, cucs també d’algunes fruites i verdures.

No són aus migratòries per això són molt territorials, arribant a defensar a mort el seu territori. Es una espècie poligàmica i els mascles solen lluitar per les femelles. Fan nius a terra i la posada és de 10 ous entre abril i juny

Medidas: Macho 120 cm Hembra 60 cm
Origen: 🇨🇳 China e Indochina
Red List: Preocupació menor

Lophura nycthemera

Columbidae

Columba guinea (paloma de Guinea)

Paloma de Guinea · Columba guinea

El plomatge és gris blavós a la corona i coll, marró-canyella en els costats del coll, en el mantell i les cobertores de les ales.

Les plomes al coll i dalt del pit són de coloració metàl·lica i verd pàl·lid. Tenen taques blanques notables en les alas. Destaca per la pell nua al voltant de l’ull i les potes que són de color vermell. No hi ha dimorfisme sexual.

S’alimenten a força de llavors i grans. El niu és una plataforma de branques i arrels i es reprodueixen tot l’any. La femella posa dos ous blancs que són incubats per ambdós pares.

Medidas: 33 cm
Origen: Àfrica subsahariana
Red List: Preocupació menor

Colección Zoológica