Mamífers

Dama Dama

És un cèrvid de mida mitja: més petit que el cérvol i més gran que el cabirol. El pelatge dels adults és rogenc amb taques blanques a l’estiu i més grisós a l’hivern. El ventre i l’escut anal són blancs amb dues bandes negres característiques. Els mascles són més grans que les femelles i presenten unes banyes ramificades en pala que renoven cada any entre els mesos de març i abril.

El període de zel es coneix com la ronca. Es produeix des d’octubre a inicis de novembre. Durant aquest període els mascles marquen el territori, competeixen entre ells i emeten roncs per defensar llur territori. La gestació s’allarga uns 8 mesos i les cries neixen durant els mesos de maig a juny.

Cervidae Dama Dama
Cervidae Dama Dama

La daina és una espècie nativa de la regió mediterrània: sud d’Europa, Orient Mitjà i l’Àsia Menor. La seva presència a Catalunya és fruit de reintroduccions al llarg de la història. La daina ha estat una presa molt valorada pels caçadors.

Aquest fet ha promogut la seva conservació atès que la majoria de les antigues reintroduccions han estat amb finalitats cinegètiques.

 

Medidas: 120 – 160 cm
Origen: Sur de Europa, Oriente Medio y Asia Menor
Red List: Preocupació menor

Reptìls

Testudo hermanni hermanni

La tortuga mediterrània es distribueix per la part nord-oriental de la Península Ibèrica, la Provença francesa, oest i sud de la Península Italiana, Grècia i Balcans fins al sud del Danubi, i les illes de Sicília, Elba, Pianosa, Còrsega, Sardenya i Balears.

A Espanya es distribueix per Catalunya i per les illes de Mallorca i Menorca.

La tortuga mediterrània és l’únic queloni terrestre autòcton que es pot trobar a Catalunya i la seva distribució geogràfica està focalitzada en 5 espais naturals protegits: Parc Garraf, Parc Natural Serra Montsant, Serra de Llaberia, Parc Natural Delta Ebre i el Paratge Natural de l’Albera, que és l’únic de població autòctona.

Tortuga mediterránea
Testudo hermanni hermanni

El seu hàbitat natural és l’ecosistema mediterrani, preferint la vegetació arbustiva i baixa, amb coberta arbòria nul·la o aclarida.

També es pot trobar en camps de conreu abandonats. Sovint es localitza al voltant de rierols. Pel que fa a altitud, viu preferentment entre els 100 i els 400 metres.

De coloració general groga i negra fortament contrastada. És bàsicament herbívor, ovípar i pot viure entre 40 i 60 anys

Medidas: 14 – 18 cm
Origen: Litoral mediterráneo europeo
Red List: Gairebé amenaçat