Botànica
Un jardí botànic històric
Parc Samà és un dels millors exemples de jardineria romàntica del segle XIX, protegit com a Bé d’Interès Cultural (BIC) en la categoria de Jardí Històric i membre de l’Itinerari Europeu de Jardins Històrics. Un museu a l’aire lliure de botànica: Plantes exòtiques, arbres centenaris i estranyes espècies.
Hivernacle
Fontcuberta
Construït en l’edifici de l’antic picadero on van entrenar genets i cavalls, alberga més de 75 espècies de palmáceas i altres arbres tropicals.
Laberint
ODS
Des de finals de primavera a la fi d’estiu vine a perdre’t al laberint vegetal dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Tesoros Botánicos
Arbres monumentals, palmeres exòtiques, flors, plantes trepadoras… Descobreix les espècies que trobaràs al Parc Samà.
Un passeig per la nostra col·lecció botànica
El passeig principal d’entrada, en front a la façana de la casa, està format per dues fileres de plataners (Platanus orientalis) de més de 20 metres d’alçada. A ambdós costats hi ha plantacions de mandariners ordenades geomètricament en quadrat. A la dreta del camí es pot veure un grup de roures (Quercus robur) de grans dimensions.
AL VOLTANT DE LA CASA PALACIO
Davant la casa i al voltant de la seva plaça existeixen arbres centenaris com un til·ler (Tilia cordata) i diversos castanyers de índies (Aesculus hippocastanum) acollint la font de les conxes, on floten nenúfars (Nymphaea alba).
Al voltant de la font hi ha parterres amb altes palmeres (Phoenix canarensis) rodejades de grups de margallons (Chamaerops excelsa i Chamaerops humilis) i alguna palmera de California (Washingtonia filifera). També es pot apreciar, junt a un banc-Baviera de mabre, dos bons exemplars de iuques brasileres (Manihot esculenta).
Col·lecció de Palmeres
A la dreta de la casa sobresurt un exemplar de palmera de dàtil (Phoenix dactylifera) d’uns 25 metres d’alçària. També destaquen un parell de palmeres de ventall mexicanes (Washingtonia robusta) i una palmera de dàtil silvestre (Phoenix reclinata).
A la façana posterior de la casa, a ambdós costats de la font-sortidor de ferro colat, dos bells exemplars de palmeres canàries (Phoenix canariensis). A l’esquerra, un exòtic parterre amb grups de margallons de totes classes on destaquen un tipus de palmera poc comú denominat palmera blanca o blava (Brahea armata) i una palmera de dàtil (Phoenix dactylifera).
El camí central està vorejat de palmeres de diverses classes entre les que sobresurt un xiprer (Cupressus sempervirens) de més de 30 metres d’alçada. Al final del camí hi ha un grup de ceres (Cedrus deodara) d’exemplars altíssims. Abans d’arribar al Llac, sobresurten quatre pins singulars: dos Pinus halepensis i dos Pinus pinea, de 20 metres.
Xiprer dels pantans
La illa junt al pont que dona al canal conté un exemplar de xiprer dels pantans (Taxodium dactara), espècie originària del sudest dels Estats Units. Molt bell i de rara espècie a Espanya, d’uns 20 metres d’alçada, les seves fulles caduques, de color grogós a la primavera, verd a l’estiu i vermell a la tardor, li fan fer, potser, l’arbre més exòtic del parc, ja que la seva raresa radica en què les seves arrels creixen i viuen dins l’aigua.
Hivernacle Alfonso de Fontcuberta
El nou hivernacle, de 350 m², es va construir en l’edifici de l’antic picadero on van entrenar genets i cavalls, la gran passió del fundador del parc, Salvador Samà i Torrens.
Alberga més de 75 espècies de palmáceas i altres arbres tropicals, entre les quals destaquen dos exemplars de Roystonea règia, la palma real arbre nacional de Cuba; un exemplar de Dypsis decaryi, una estranya palma triangular nadiua de la selva plujosa de Madagascar i dues Ravenala madagascariensis coneguda com a arbre del viatger de la família de les Strelitziaceaemas.
Jardí romàntic
El Parc Samà, igual que la major part dels jardins del romanticisme, va tenir un hivernacle, però va ser destruït en la guerra civil. Amb la nova instal·lació es pretén potenciar l’ambient bucòlic del parc històric, oferint al visitant una immersió en un ambient tropical que li permetrà aïllar-se de l’entorn exterior, seguint el principi de priorització dels sentiments, propi dels jardins romàntics.
El traçat interior de l’hivernacle està inspirat en un dibuix d’un ovari ínfero vegetal de Teofrasto de Ereso, filòsof grec, deixeble de Plató i Aristòtil, considerat el “pare de la botànica”. Passejant per ell es poden escoltar les obres més emblemàtiques del romanticisme, especialment del compositor Isaac Albéniz.
Alfonso de Fontcuberta i Samà, VII Marquès de Marianao
Parc Samà vol així rendir un homenatge a Alfonso de Fontcuberta i Samà, VII Marquès de Marianao, impulsor de la transformació de la finca i del parc en els últims 20 anys del segle XX.
Alfonso de Fontcuberta i Samà va desenvolupar diversos projectes d’innovació, entre els quals destaquen plantacions i sistemes de reg, projectes que van fer a la finca Samà mereixedora de rebre el premi Deu de l’Institut Agrícola de Catalunya, com a finca model.
Espècies botàniques
Palmeres i espècies exòtiques
Palmeras Agavoideae Brahea armata Chamaerops humilis Cocculus laurifolius Cupressus macrocarpa Cycas revoluta Dasylirion acrotrichum Dracaenae Euonymus japonicus Euphorbia Euonymus japonicusEuonymus japonicus Phoenix dactylifera Phoenix reclinata Sabal palmetto Trachycarpus fortunei Washingtonia filifera Washingtonia robusta Yucca elephantipes Butia capitata Chamaerops humilis Phoenix canariensis Yuca @ Pep Aguade