Animals

Conservació, conscienciació i educació


Dins de la variable exòtica i silvestre, molts jardins de l’època contenien col·leccions d’animals (cérvols, faisans, paons …). En el cas del Parc Samà, i seguint amb la idea del fundador del parc Salvador Samà i Torrens de recrear un jardí que transportés al visitant a la Cuba colonial, el parc va albergar diferents col·leccions d’animals entre les quals van destacar les aus portades d’Amèrica Central.

El jardí d’avui vol recuperar aquesta dimensió, centrant-se en l’afició del seu fundador en el col·leccionisme de les aus ornamentals procedents del nou món, però adaptant aquest concepte al segle XXI, on el benestar de l’animal és l’absoluta prioritat.

Aviari
Marianao

Bosc de
daines

Espai
Amazones

Espaci
guacamais

Plans de
conservació

Antiga
Faisanera

Les col·leccions zoològiques del Parc Samà també tenen la vocació de ser una potent eina de conscienciació social dels problemes mediambientals, la conservació d’espècies en perill d’extinció i la recerca científica. Volem servir com a aula d’educació i conservació, on el visitant pugui admirar, gaudir i comprendre de prop el meravellós món dels ocells, mamífers i rèptils, construint de nou una col·lecció zoològica que combina la fauna exòtica i la fauna mediterrània.

Passejant per Parc Samà el més probable és que et creuis amb paons, gallines de guinea, esquirols i altres habitants d’aquest jardí botànic.

Localitza els animals al pla


La família del Parc Samà


Aviari Marianao

Endinsa’t a admirar, gaudir i comprendre de prop el meravellós món dels ocells exòtics. L’Aviari Marianao està concebut per a submergir al visitant en el món dels ocells exòtics, recreant la sensació d’estar en la selva tropical. El voladero, construït sobre la base de l’antic recinte dels cérvols, de vuit metres d’altura, inclou vegetació i cursos d’aigua.

L’aviari també té vocació de ser una potent eina de conscienciació social dels problemes mediambientals, la conservació d’espècies en perill d’extinció i la recerca científica

Al pla >> Aviari Marianao

Bosc de daines

La daina és una espècie nativa de la regió mediterrània: sud d’Europa, Orient Mitjà i Àsia Menor. És un cérvido de grandària mitjana: més petit que el cérvol i major que el cabirol. El pelatge dels adults és vermellós amb taques blanques a l’estiu i més grisenc a l’hivern.

Els mascles són més grans que les femelles i presenten unes banyes ramificades en pala que renoven cada any entre els mesos de març i abril. Des d’octubre a a inicis de novembre es produeix el període de zel, conegut com la ronca.

Al pla >> Bosc de daines

Espai guacamais

Els guacamais són un gènere d’aus de la família dels lloros, Psittacidae, de l’ordre dels Psittaciformes. Comprèn 16 espècies, nou d’elles extintes. Són aus molt grans i poden mesurar algunes fins a 90 centímetres i pesar fins a 1.5 quilograms. Tenen un plomatge colorit i brillant. El seu bec és gran i robust, pot trencar  amb facilitat les closques de la fruita seca; té un os en la seva llengua, el que la converteix en una eina molt bona per colpejar. Poden viure de mitjana 80 anys.

El seu hàbitat són les selves tropicals d’Amèrica Central i del Sud. S’alimenten a base d’insectes, baies, fruita fresca i grans. Els guacamais tenen un caràcter dòcil, afable i fàcilment domesticanble, són sorollosos, juganers i poden reproduir paraules. És un grup d’aus molt amenaçat per la bellesa dels seus plomatges i la seva intel·ligència; el tràfic il·legal per a la seva venda com a mascotes s’ha convertit en una de les seves principals amenaces. A això s’uneixen la destrucció dels seus hàbitats i l’escassa protecció legal en alguns països, estant algunes de les seves espècies en un estat crític de conservació, com ara el guacamai jacinto.

Es per aquest motiu que moltes de les espècies de guacamais estan incloses en el Conveni sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestre, més conegut com a Conveni CITES per preservar-les mitjançant el control del seu comerç. Aquestes espècies de guacamais són nascudes i criades en captivitat a través d’un criador acreditat pel SOIVRE, autoritat administrativa per a la correcta aplicació del CITES.

La antiga moneria és l’edifici més representatiu dels destinats a albergar el zoològic privat original. El Marquès de Marianao va fer construir aquests habitacles i gàbies al voltant del recinte botànic amb els mateixos materials que la resta de les instal·lacions, amb pedra calcària (rocalla) i dissimulant els elements d’adherència amb sulfat de ferro, a l’estil de les cascades vuitcentistes.

Al pla >> Antiga monería

Espai Amazones

Són espècies molt amenaçades a la natura, per causa de la desforestació i la captura il·legal d’individus joves per al seu comerç. Algunes com l’Auropilalliata o l’Aoratrix es troben en un estat de conservació vulnerable o en perill respectivament, segons l’avaluació de la Llista Vermella d’espècies Amenaçades de la UICN que és l’inventari més complet de l’estat de conservació d’espècies d’animals i plantes a nivell mundial.

La llista és elaborada per la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN), la principal autoritat mundial en la matèria. És per aquest motiu que aquestes espècies estan incloses en el Conveni sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestre, més conegut com a Conveni CITES que busca preservar la conservació de les espècies amenaçades de fauna i flora silvestres mitjançant el control del seu comerç. Aquestes espècies de amazones són nascudes i criades en captivitat a través d’un criador acreditat pel SOIVRE autoritat administrativa per a la correcta aplicació del CITES.

Al pla >> Espaci Amazones

Antiga faisanera

Prop de l’entrada està l’antiga faisanera, llar d’una parella de faisans platejats (Lophura Nycthemera).

Al pla >> Antiga faisanera

Plans de conservació

Col·laborem amb diferents plans de conservació i reforçament de la població d’espècies amenaçades.

Tortuga Mediterrània

Al pla >> Tortuga Mediterrània

Col·laborem amb el pla de conservació i reforçament de la població d’aquesta espècie en perill d’extinció.

Faisà daurat

Al pla >> Faisá daurat

Participem des de 2013 en el projecte de cria del Faisà Daurat EP5000.

Al pla >> Faisà daurat

Eriçó Salvatge

Col·laborem en el projecte de reforç de la població d’eriçó salvatge.

Aus


Endinsa’t a admirar, gaudir i comprendre de prop el meravellós món dels ocells exòtics a  l’Aviari Marianao; visita als guacamais i descobreix les espècies de anátidas que viuen en Parc Samà.

Psittacidae

Localització a Parc Samà: Espai Guacamais (Antiga Moneria) i Aviari Marianao. Veure pla >>

Procedència: Criadero Bluemacaws

Anatidae

Localització a Parc Samà: Adormidors anátides i llac. Veure pla >>

Procedència: Parc de natura Senda Viva
Procedència de los oques: Granja ecològica Oques del Duratón

Galliformes

Localització a Parc Samà: Antiga faisanera y Faisá daurat Veure pla >>

Procedència: Zoo Koki, propietaris de la iniciativa Faisans del Món

Columbidae

Localització a Parc Samà: Tot el recinte

Procedència: Zoo Koki

Colecció
Botànica

Plans de conservació

Un jardí amb memòria

Laberint dels ODS

Creiem en el turisme sostenible i responsable
Protegim la memòria, el patrimoni i el medi ambient
Compromesos amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
Parc Samà està reconegut amb el Segell de Turisme Familiar
Unim esforços amb diferents iniciatives i entitats