Animals

Conservació, conscienciació i educació


Dins de la variable exòtica i silvestre, molts jardins de l’època contenien col·leccions d’animals (cérvols, faisans, paons …). En el cas del Parc Samà, i seguint amb la idea del fundador del parc Salvador Samà i Torrens de recrear un jardí que transportés al visitant a la Cuba colonial, el parc va albergar diferents col·leccions d’animals entre les quals van destacar les aus portades d’Amèrica Central.

El jardí d’avui vol recuperar aquesta dimensió, centrant-se en l’afició del seu fundador en el col·leccionisme de les aus ornamentals procedents del nou món, però adaptant aquest concepte al segle XXI, on el benestar de l’animal és l’absoluta prioritat.

Aviari Marianao

Bosc de daines

ESPAI DE COLOMS 

ESPAI DE PETITES PSITÀCIDS

Plans de
conservació

Antiga
Faisanera

CABALLERISSES. REFUGI DE RUCS

Les col·leccions zoològiques del Parc Samà també tenen la vocació de ser una potent eina de conscienciació social dels problemes mediambientals, la conservació d’espècies en perill d’extinció i la recerca científica. Volem servir com a aula d’educació i conservació, on el visitant pugui admirar, gaudir i comprendre de prop el meravellós món dels ocells, mamífers i rèptils, construint de nou una col·lecció zoològica que combina la fauna exòtica i la fauna mediterrània.

Passejant per Parc Samà el més probable és que et creuis amb paons, gallines de guinea, esquirols i altres habitants d’aquest jardí botànic.

Localitza els animals EN EL PLÀNOL


La família del Parc Samà


Aviari Marianao

Endinsa’t a admirar, gaudir i comprendre de prop el meravellós món dels ocells exòtics. L’Aviari de Marianao està concebut per a submergir al visitant en el món dels ocells exòtics, recreant la sensació d’estar en la selva tropical. El voladero, construït sobre la base de l’antic recinte dels cérvols, de vuit metres d’altura, inclou vegetació i cursos d’aigua.

L’aviari també té vocació de ser una potent eina de conscienciació social dels problemes mediambientals, la conservació d’espècies en perill d’extinció i la recerca científica

Veure al plànol >> Aviari Marianao

Bosc de daines

La daina és una espècie nativa de la regió mediterrània: sud d’Europa, Orient Mitjà i Àsia Menor. És un cérvido de grandària mitjana: més petit que el cérvol i major que el cabirol. El pelatge dels adults és vermellós amb taques blanques a l’estiu i més grisenc a l’hivern.

Els mascles són més grans que les femelles i presenten unes banyes ramificades en pala que renoven cada any entre els mesos de març i abril. Des d’octubre a a inicis de novembre es produeix el període de zel, conegut com la ronca.

Veure al plànol  >> Bosc de daines

ESPAI DE PETITES PSITÀCIDS. ANTIGA MONERIA  

Eclectus, psitàcula de Derbi, lloro de Barraband, aratinga del sol, amazona albifrons i periquitos; totes són diferents espècies de petites psitàcies que pertanyen a la família Psittacidae, de l’ordre dels Psittaciformes. Procedeixen de diversos orígens geogràfics, distribuïdes en zones càlides tropicals i subtropicals de l’hemisferi Sud, principalment a Amèrica, encara que també a Austràlia i Nova Zelanda. 

Són aus amb característiques comunes; el seu bec, fort, robust i corbat cap avall, és la característica principal d’aquesta família i l’utilitzen com una tercera pota que serveix d’ajuda per mantenir l’estabilitat i com una arma poderosa. Es tracta d’aus que viuen als arbres, mig en què es desenvolupen amb facilitat gràcies a les seves urpes zigodàctiles i encara que són bons voladors, molts prefereixen desplaçar-se enfilant-se i saltant pels arbres. 

Són animals molt sociables, viuen gairebé sempre en grups i es comuniquen tant per gestos com oralment. 

L’antiga moneria és l’edifici més representatiu dels destinats a allotjar-hi el zoològic privat original. El Marquès de Marianao va fer construir aquests habitacles i gàbies al voltant del recinte botànic amb els mateixos materials que la resta d’instal·lacions, amb pedra calcària (rocalla) i dissimulant els elements de subjecció amb sulfat de ferro, a l’estil de les cascades vuitcentistes. 

Veure al plànol >> Antiga monería

ESPAI DE COLOMS

Des de l’antiguitat i al llarg de la història, el colom silvestre, Paloma bravia o Columba livia, ha estat utilitzada i molt apreciada per diverses civilitzacions. L’espècie silvestre a través de múltiples encreuaments dona lloc al colom domèstic, amb una gran quantitat de formes i colors, entre ells el blanc. 

Són aus gregàries i amb un instint d’orientació enorme de manera que són capaces de tornar al seu lloc d’origen travessant centenars de quilòmetres. És degut a una gran habilitat: la magnetorrecepció, que és la capacitat d’alguns éssers vius de percebre la direcció i el sentit dels camps magnètics terrestres. 

Veure al plànol  >> Espai de Coloms

Antiga faisanera

Prop de l’entrada està l’antiga faisanera, on actualment hi ha una família de paons blancs. 

Són blancs per una mutació genètica anomenada leucisme (no són albins), i en aquest cas els mascles són del mateix color que les femelles. Els mascles tenen una impressionant cua formada per unes 150 plomes que, en desplegar-se, formen un ventall majestuós. 

Veure al plànol  >> Antiga faisanera 

Plans de conservació

Col·laborem amb diferents entitats i participem a diferents plans de conservació d’espècies amenaçades i reforçament de la població d’espècies silvestres

Tortuga Mediterrània

Veure al plànol  >> Tortuga Mediterrània

Participem al Pla de Recuperació de la tortuga mediterrània per a la cria i reproducció d’aquesta espècie autòctona amenaçada. 

Faisà daurat

Veure al plànol  >> Faisá Daurat

Participem des de 2013 en el projecte de cria del Faisà Daurat EP5000  i des del 2021 a l’European Studbook del faisà daurat, programa de cria promogut per l’EAZA. 

Eriçó CLAR

Veure al plànol  >> Eriçó clar

Col·laborem en el projecte de reforç de la població d’eriçó salvatge, a través de l’eriçó clar, espècie de distribució mediterrània.

CAVALLERISSES. REFUGI DE RUCS

El Parc Samà és un Centre autoritzat com a Refugi de rucs podent allotjar en les seves instal·lacions animals que provenen d’abandons o decomisos. 

Les quadres originals de la residència de descans del Parc Samà al 1881, han transformat la seva comesa, funcionant actualment com a centre d’acolliment de rucs. 

El ruc o ase (Equus africanus asinus) és un animal domèstic de la família dels èquids, que ha estat utilitzat des de fa més de 6.000 anys com a animal de càrrega i de treball; però l’aparició de maquinària agrícola ha suposat un descens considerable en les seves poblacions i en alguns casos quan ja no són útils, són abandonats, maltractats i tractats de manera cruel. El compromís del Parc Samà és oferir la nostra ajuda i refugi permanent a tots aquells rucs que ho necessitin contribuint al seu benestar. 

Veure al plànol  >> Cavallerisses. Refugi de Rucs 

PAVELLÓ DELS LLOROS. CENTRE DE TRÀNSIT HABILITAT DE COTORRA ARGENTINA

EL Parc Samà és un Centre de Trànsit Habilitat per a la Recollida de cotorra argentina ( Myopsita monachus) espècie catalogada com a espècie exòtica invasora sobre la base del Reial decret 630/2013 que regula el Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores. 

Des d’octubre de 2021 i després d’un informe positiu del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, està habilitat per a la recollida temporal d’exemplars de cotorra argentina. 

Són exemplars recollits de municipis pròxims, que estaven ocasionant problemes en espais públics i es creu que es tracta de mascotes que s’han escapat o que han estat alliberades intencionadament. 

Els animals són recollits al Pavelló dels lloros o Antiga lorería, instal·lació original de gran valor artístic, amb tramat de fusta i coberta de dos vessants de teules ceràmiques

Veure al plànol  >> Pavelló dels lloros. Mirador d’Hèracles  

Aus


Endinsa’t a admirar, gaudir i comprendre de prop el meravellós món dels ocells exòtics a  l’Aviari Marianao; visita als guacamais i descobreix les espècies de anátidas que viuen en Parc Samà.

Psittacidae

Localització a Parc Samà: Espai Guacamais (Antiga Moneria) Aviari Marianao. Veure al plànol >>

Anatidae

Localització a Parc Samà: Llac. Adormidors anátides i llac. Veure al plànol >>

Galliformes

Localització a Parc Samà: Antiga faisanera Projecte de conservació faisà daurat Aviari Aviari de Marianao Veure al plànol >>

Columbidae

Localització a Parc Samà: Aviari Veure al plànol >>

Colecció
Botànica

Plans de conservació

Un jardí amb memòria

PARTERRE D’ÀLOE VERA 

Creiem en el turisme sostenible i responsable
Protegim la memòria, el patrimoni i el medi ambient
Compromesos amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
Parc Samà està reconegut amb el Segell de Turisme Familiar
Unim esforços amb diferents iniciatives i entitats