EXPLORA PARC SAMÀ

pla interactiu


Prem els punts del pla o bé la llista de llocs per a explorar el Parc Samà:

LEYENDA

Botànica

Animals

Què veure

Què fer

Entrada + Taquilla + Botiga 🚻
Antiga faisanera
Saló del Marquesat 🚻
Tortuga Mediterrània
Faisà daurat
Llac
Gruta del Taxòdium
Hivernacle Fontcuberta
Canal i cascada

Mirador del Bosc
Bosc de daines
Espai de Guacamais (Antiga monería)
Espai Amazones
Zona de jocs i pícnic
Adormidors anà
Aviari Marianao
Laberint dels ODS
Torre mirador

Mirador d’Hèracless
Camp de lavanda
Gerro de Vichy
Font de les cloïsses
Casa Palau
Font surtidor
Bar Samà i Celler Yzaguirre

A 5 KM DE CAMBRILS
Pàrquing gratuït
Parc accessible
Mascotes benvingudes
Bar cafeteria
Dues zones de pícnic

Descobreix PARC SAMÀ


Llac i ponts penjants

Formen la part més atractiva de l’àrea i suposen el centre de gravetat de tot el conjunt històric. En el llac hi ha tres illes unides per ponts que imiten troncs de fusta. A l’illa central sobresurt una muntanya construïda amb grans rocalles que en el seu interior formen una gruta amb embarcador.

La gruta-embarcador del Parc Samà segueix les directrius i el model d’altres grutes de tipologia anglesa, especialment a la creada per Hamilton en Painshill, Bristol, al llarg del segle XVIII.

Al pla >> Llac

Gruta del taxòdium

Passat el llac es troba la Gruta del Taxòdium l’accés del qual és de reduïda dimensió. Un llarg passadís fosc permet la sortida cap al Bosc. Realitzada també en rocalla, es troba just al costat d’un dels ponts que permeten la circulació pel jardí posterior. Aquest és l’únic pont de tot el Parc que en el seu temps va comptar amb un sistema hidràulic intern que permetia “jocs d’aigua”.

Al pla >> Gruta del Taxòdium

Bosc de daines

La daina és una espècie nativa de la regió mediterrània: sud d’Europa, Orient Mitjà i Àsia Menor. És un cérvido de grandària mitjana: més petit que el cérvol i major que el cabirol. El pelatge dels adults és vermellós amb taques blanques a l’estiu i més grisenc a l’hivern.

Els mascles són més grans que les femelles i presenten unes banyes ramificades en pala que renoven cada any entre els mesos de març i abril. Des d’octubre a a inicis de novembre es produeix el període de zel, conegut com la ronca.

Al pla >> Bosc de daines

Aviari Marianao

Endinsa’t a admirar, gaudir i comprendre de prop el meravellós món dels ocells exòtics. L’Aviari Marianao està concebut per a submergir al visitant en el món dels ocells exòtics, recreant la sensació d’estar en la selva tropical. El voladero, construït sobre la base de l’antic recinte dels cérvols, de vuit metres d’altura, inclou vegetació i cursos d’aigua.

L’aviari també té vocació de ser una potent eina de conscienciació social dels problemes mediambientals, la conservació d’espècies en perill d’extinció i la recerca científica.

Al pla >> Aviari Marianao

Espai de Guacamais (Antiga monería)

Els guacamais són un gènere d’aus de la família dels lloros, Psittacidae, de l’ordre dels Psittaciformes. Comprèn 16 espècies, nou d’elles extintes. Són aus molt grans i poden mesurar algunes fins a 90 centímetres i pesar fins a 1.5 quilograms. Tenen un plomatge colorit i brillant. El seu bec és gran i robust, pot trencar  amb facilitat les closques de la fruita seca; té un os en la seva llengua, el que la converteix en una eina molt bona per colpejar. Poden viure de mitjana 80 anys.

El seu hàbitat són les selves tropicals d’Amèrica Central i del Sud. S’alimenten a base d’insectes, baies, fruita fresca i grans. Els guacamais tenen un caràcter dòcil, afable i fàcilment domesticanble, són sorollosos, juganers i poden reproduir paraules. És un grup d’aus molt amenaçat per la bellesa dels seus plomatges i la seva intel·ligència; el tràfic il·legal per a la seva venda com a mascotes s’ha convertit en una de les seves principals amenaces. A això s’uneixen la destrucció dels seus hàbitats i l’escassa protecció legal en alguns països, estant algunes de les seves espècies en un estat crític de conservació, com ara el guacamai jacinto.

Es per aquest motiu que moltes de les espècies de guacamais estan incloses en el Conveni sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestre, més conegut com a Conveni CITES per preservar-les mitjançant el control del seu comerç. Aquestes espècies de guacamais són nascudes i criades en captivitat a través d’un criador acreditat pel SOIVRE, autoritat administrativa per a la correcta aplicació del CITES.

La moneria és l’edifici més representatiu dels destinats a albergar el zoològic privat original. El Marquès de Marianao va fer construir aquests habitacles i gàbies al voltant del recinte botànic amb els mateixos materials que la resta de les instal·lacions, amb pedra calcària (rocalla) i dissimulant els elements d’adherència amb sulfat de ferro, a l’estil de les cascades vuitcentistes.

Al pla>> Espai Guacamais (Antiga monería)

Espai Amazones

Són espècies molt amenaçades a la natura, per causa de la desforestació i la captura il·legal d’individus joves per al seu comerç. Algunes com l’Auropilalliata o l’Aoratrix es troben en un estat de conservació vulnerable o en perill respectivament, segons l’avaluació de la Llista Vermella d’espècies Amenaçades de la UICN que és l’inventari més complet de l’estat de conservació d’espècies d’animals i plantes a nivell mundial.

La llista és elaborada per la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN), la principal autoritat mundial en la matèria. És per aquest motiu que aquestes espècies estan incloses en el Conveni sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestre, més conegut com a Conveni CITES que busca preservar la conservació de les espècies amenaçades de fauna i flora silvestres mitjançant el control del seu comerç. Aquestes espècies de amazones són nascudes i criades en captivitat a través d’un criador acreditat pel SOIVRE autoritat administrativa per a la correcta aplicació del CITES.

Al pla >> Espai Amazones

Plans de conservació

La cooperació entre organitzacions conservacionistes millora la protecció de la fauna silvestre i contribueix a la conservació de la biodiversitat del planeta. A Parc Samà, com a institució zoológica, col·laborem amb diversos plans de conservació i reforçament de la població d’espècies amenaçades.

Tortuga Mediterrània

Formem part del Projecte de Conservació de la Tortuga Mediterrània (Testudo hermanini), una espècie en perill d’extinció, al costat del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) i coordinat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Al pla >> Tortuga Mediterrània

Faisà daurat

Participem des de 2013 en el projecte de cria del Faisà Daurat, Chrysolophus pictus, adherit al Projecte Europeu EP5000 i al European Studbook, ESB. promogut i organitzat per la EAZA European Association of Zoos and Aquaria.

Al pla >> Faisà daurat

Eriçó

Des de 2020 vam col·laborar amb Galanthus i la Fundació Barcelona Zoo en el projecte de reforç de la població d’eriçó salvatge.

Al pla >> Faisà daurat

Hivernacle Alfonso Fontcuberta

L’hivernacle, de 350 m², es va construir en l’edifici de l’antic picadero on van entrenar genets i cavalls, la gran passió del fundador del parc, Salvador Samà i Torrents.

Alberga més de 75 espècies de palmáceas i altres arbres tropicals, entre les quals destaquen dos exemplars de Roystonea règia, la palma real arbre nacional de Cuba; un exemplar de Dypsis decaryi, una estranya palma triangular nadiua de la selva plujosa de Madagascar i dues Ravenala madagascariensis coneguda com a arbre del viatger de la família de les Strelitziaceaemas.

Parc Samà, igual que la major part dels jardins del romanticisme, va tenir un hivernacle, però va ser destruït en la guerra civil. Amb la nova instal·lació es pretén potenciar l’ambient bucòlic del parc històric, oferint al visitant una immersió en un ambient tropical que li permetrà aïllar-se de l’entorn exterior, seguint el principi de priorització dels sentiments, propi dels jardins romàntics.

Al pla >> Hivernacle Fontcuberta

Laberint dels Objectius de Desenvolupament Sostenible

Obert des de juny fins a mitjan octubre.

Un laberint tematizado amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible, amb el qual el parc vol col·laborar en la difusió del pla mestre de l’ONU per a aconseguir un món millor per a 2030.

Cadascuna de les 17 illes que ho componen està dedicada a un objectiu on els visitants es trobaran amb preguntes i consells, un per cada objectiu, havent de completar el trànsit per les 17 illes per a sortir. D’aquesta manera, el laberint contribueix a difondre els ODS de manera amena i divertida i a conscienciar sobre la importància dels petits gestos de cada dia per a posar fi a la pobresa, protegir el planeta i construir un món millor, sumant-se així a la iniciativa de l’ONU “Feix possible el canvi”.

Al pla >> Laberint dels ODS

Camp de lavanda

Situat al costat del Laberint ODS, el camp de lavanda de Parc Samà floreix entre finals de primavera i principis d’estiu.

Al pla >> Camp de lavanda

Torre mirador

També anomenada Torre Angulo, està construïda sobre un cingle o muntanya de maçoneria i aconsegueix una altura de 24 metres. La muntanya està buida per dins, formant una cúpula a manera de gruta de tipus romàntic. La torre té una forma clàssicament medieval: planta rodona, secció troncocònica i plataforma superior amb merlets.

La seva concepció original obeeix al model de torre albarrana, ja que part d’un recinte tancat i es comunica amb la resta a partir del pas de ronda. La cúpula respira l’estil d’Antoni Gaudí, qui dotava d’especial dinamisme a aquesta mena d’espais interiors.

Al pla >> Torre mirador

Canal i cascada

El canal proveeix d’aigua el llac i neix d’una gruta artificial també de rocalla, localitzada a la cantonada nord-est del mur de tancament. L’aigua prové d’una mina subterrània de 5 km de longitud construïda especialment per a aquesta fi. La gruta forma una cascada d’aigua vestida amb diferents palmáceas, molsa i falguera, les tonalitats verdes de la qual contrasten amb la gamma dels marrons-ocres de la rocalla.

L’interior de la gruta és un clar exemple de la tècnica constructiva d’Antoni Gaudí, qui donava especial importància a l’equilibri entre funcionalitat, bellesa i simbolisme. La seva visió ens recorda als arcs catenarios de la cripta Güell i el seu cromatisme, perfectament integrat en la naturalesa, als jardins de Ca Artigas.

Al pla >> Canal i cascada

mirador del Bosc

L’última de les grutes del Parc Samà és la que fa funció de mirador del bosc, i es troba adossada en la zona nord-oest del mur de tancament. És segurament la més fosca de totes les coves del recinte, encara malgrat tenir un balcó i una petita obertura en la seva part frontal, per la qual cosa el seu interior mai va poder estar vestit de vegetació.

Al pla >> Mirador del Bosc

Casa Palau

La residència del Marquesat és un gran edifici d’uns 1.100 metres quadrats de planta, amb detalls ornamentals eclèctics (barrocs, rococó, medievals) acabat amb teulades dependents fortíssimes.

Darrere del palau el jardí central es distribueix a partir d’una placeta presidida per una segona font-assortidor de ferro colat d’origen francès. No és possible accedir a l’interior de la casa palau.

Al pla >> Casa Palau

Al voltant de la casa palau

Gerro de Vichy

Aquest gerro ceràmic del s. XIX, esmaltat amb diversos colors i decorat amb motius florals i faunístics d’estil oriental, procedeix de Vichy (França).

Al pla >> Gerro de Vichy

Fuente de las conchas

Font de les cloïsses

Realitzada amb cloïsses naturals i grans exemplars de caragols de mar de mar, presideix una petita placeta. Disposada sobre una base de rocalla, està coronada per una agulla-assortidor.

Al pla >> Fuente de las Conchas

Fuente Surtidor

Detrás del palacio el jardín central se distribuye a partir de una plazoleta presidida por una segunda fuente-surtidor de hierro colado de origen francés.

Al pla >> Fuente surtidor

Mirador d’Hèracles

Hèracles personifica el triomf del valor i el coratge de l’heroi. Fill de Zeus i de Alcmena, un de les seves comeses va ser la cacera del Lleó de Nemea. En aquesta escultura es representa victoriós, recolzat sobre una maça de la qual penja la pell del lleó, fatigat, amb el braç dret darrere de la seva esquena.

Aquesta escultura d’Hèracles sembla ser una còpia de l’Hèrcules Farnesio localitzada en el Museu Arqueològic de Nàpols. Se situa en la part inferior de l’antic pavelló dels lloros, construït sobre una gruta de rocalla.

Al pla >> Mirador d’Hèracles

Antiga faisanera

Prop de l’entrada està l’antiga faisanera, llar d’una parella de faisans platejats (Lophura Nycthemera).

Al pla >> Antiga faisanera

Adormidors anàtides

Les anátides són els ocells comunament denominats “ànecs”. Aquesta instal·lació alberga espècies com el ánade real, l’ànec petit mignon o l’ànec corredor indi. També les podem trobar a altres racons del Parc.

Els dormidors s’utilitzen per a resguardar els ocells en situacions en què així es requereixi, com la quarantena que ha de seguir-se després de l’ingrés de nous exemplars al Parc, la prevenció d’atacs de predadors com els gats i guineus, o quan els propis ocells, per raons relatives a la seva naturalesa, requereixin estar més resguardades. Als dormidors es troben també les seves menjadores.

Al pla >> Adormidors anàtides

Zona de jocs i pícnic

Parc Samà ofereix servei de cistelles de pícnic, per a gaudir en aquesta zona amb jocs per a nens i taules de pícnic.

Al pla >> Zona de jocs i pícnic

Bar Samà i Celler Yzaguirre

En el Bar Samà podràs prendre alguna cosa i descansar a la terrassa. En el Museu – Celler Yzaguirra et comptem els secrets d’aquest deliciós vermut.

Al pla >> Bar Samà i Bodega Yzaguirre

Entrada, taquilla i botiga

Al pla >> Entrada + Taquilla + Botiga

Botiga de records i productes locals

Al pla >> Entrada + Taquilla + Botiga

Actualitat


Esdeveniments, celebracions, nous membres en la família, rodatges… A les 14 hectàrees de Parc Samà ocorren moltes coses! Assabenta’t de tot:

Creiem en el turisme sostenible i responsable
Protegim la memòria, el patrimoni i el medi ambient
Compromesos amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
Parc Samà està reconegut amb el Segell de Turisme Familiar
Unim esforços amb diferents iniciatives i entitats