EXPLORA PARC SAMÀ

PLÀNoL


Prem els punts del plànol o bé la llista de llocs per a explorar el Parc Samà:

LLEGENDA

Botànica

Animals

Què veure

Què fer

Entrada + Taquilla + Botiga 🚻
Antiga faisanera
Saló del Marquesat 🚻
Projecte de conservació de la tortuga Mediterrània
Projecte de conservació del faisà daurat
Projecte de conservació de l’Eriçó
Llac
Gruta del taxòdium
Hivernacle Fontcuberta

Canal i cascada
Mirador del Bosc
Bosc de daines
Antiga moneria 
Aviari
Zona de jocs i pícnic
Adormidors anàtides
Aviari de Marianao
Cavallerisses / Refugi de rucs

Parterre d’àloe vera
Torre mirador
Pavelló dels lloros. Mirador d’Hèracles
Camp de lavanda
Gerro de Vichy
Font de les cloïsses
Casa Palau
Font sortidor
P. Citrus
Bar Samà / Museu del Vermut Yzaguirre
Museu de l’Oli Mas del Miu 

A 5 KM DE CAMBRILS
Pàrquing gratuït
Parc accessible
Mascotes benvingudes
Bar cafeteria
zonA de pícnic

Descobreix PARC SAMÀ


Llac i ponts penjants

Formen la part més atractiva de l’àrea i suposen el centre de gravetat de tot el conjunt històric. En el llac hi ha tres illes unides per ponts que imiten troncs de fusta. A l’illa central sobresurt una muntanya construïda amb grans rocalles que en el seu interior formen una gruta amb embarcador.

La gruta-embarcador del Parc Samà segueix les directrius i el model d’altres grutes de tipologia anglesa, especialment a la creada per Hamilton en Painshill, Bristol, al llarg del segle XVIII.

Veure al plànol >> Llac

Gruta del taxòdium

Passat el llac es troba la Gruta del Taxòdium l’accés del qual és de reduïda dimensió. Un llarg passadís fosc permet la sortida cap al Bosc. Realitzada també en rocalla, es troba just al costat d’un dels ponts que permeten la circulació pel jardí posterior. Aquest és l’únic pont de tot el Parc que en el seu temps va comptar amb un sistema hidràulic intern que permetia “jocs d’aigua”.

Veure al plànol  >> Gruta del Taxòdium

Bosc de daines

La daina és una espècie nativa de la regió mediterrània: sud d’Europa, Orient Mitjà i Àsia Menor. És un cérvido de grandària mitjana: més petit que el cérvol i major que el cabirol. El pelatge dels adults és vermellós amb taques blanques a l’estiu i més grisenc a l’hivern.

Els mascles són més grans que les femelles i presenten unes banyes ramificades en pala que renoven cada any entre els mesos de març i abril. Des d’octubre a a inicis de novembre es produeix el període de zel, conegut com la ronca.

Veure al plànol  >> Bosc de daines

Aviari Marianao

Endinsa’t a admirar, gaudir i comprendre de prop el meravellós món dels ocells exòtics. L’Aviari Marianao està concebut per a submergir al visitant en el món dels ocells exòtics, recreant la sensació d’estar en la selva tropical. El voladero, construït sobre la base de l’antic recinte dels cérvols, de vuit metres d’altura, inclou vegetació i cursos d’aigua.

L’aviari també té vocació de ser una potent eina de conscienciació social dels problemes mediambientals, la conservació d’espècies en perill d’extinció i la recerca científica.

Veure al plànol  >> Aviari Marianao

ESPAI DE PETITES PSITÀCIDS. ANTIGA MONERIA 

Eclectus, psitàcula de Derbi, lloro de Barraband, aratinga del sol, amazona albifrons i periquitos; totes són diferents espècies de petites psitàcids que pertanyen a la família Psittacidae, de l’ordre dels Psittaciformes. Procedeixen de diversos orígens geogràfics, distribuïdes en zones càlides tropicals i subtropicals de l’hemisferi Sud, principalment a Amèrica, encara que també a Austràlia i Nova Zelanda. 

Són aus amb característiques comunes; el seu bec, fort, robust i corbat cap avall, és la característica principal d’aquesta família i l’utilitzen com una tercera pota que serveix d’ajuda per mantenir l’estabilitat i com una arma poderosa. Es tracta d’aus que viuen als arbres, mig en què es desenvolupen amb facilitat gràcies a les seves urpes zigodàctiles i encara que són bons voladors, molts prefereixen desplaçar-se enfilant-se i saltant pels arbres. 

Són animals molt sociables, viuen gairebé sempre en grups i es comuniquen tant per gestos com oralment. 

L’antiga moneria és l’edifici més representatiu dels destinats a allotjar-hi el zoològic privat original. El Marquès de Marianao va fer construir aquests habitacles i gàbies al voltant del recinte botànic amb els mateixos materials que la resta d’instal·lacions, amb pedra calcària (rocalla) i dissimulant els elements de subjecció amb sulfat de ferro, a l’estil de les cascades vuitcentistes. 

Veure al plànol  >> Antiga moneria

ESPAI DE COLOMS 

Des de l’antiguitat i al llarg de la història, el colom silvestre, Paloma bravia o Columba livia, ha estat utilitzada i molt apreciada per diverses civilitzacions. L’espècie silvestre a través de múltiples encreuaments dona lloc al colom domèstic, amb una gran quantitat de formes i colors, entre ells el blanc. 

Són aus gregàries i amb un instint d’orientació enorme de manera que són capaces de tornar al seu lloc d’origen travessant centenars de quilòmetres. És degut a una gran habilitat: la magnetorrecepció, que és la capacitat d’alguns éssers vius de percebre la direcció i el sentit dels camps magnètics terrestres. 

Veure al plànol  >> Espai de Coloms

Plans de conservació

La cooperació entre organitzacions conservacionistes millora la protecció de la fauna silvestre i contribueix a la conservació de la biodiversitat del planeta. A Parc Samà, com a institució zoológica, col·laborem amb diversos plans de conservació i reforçament de la població d’espècies amenaçades.

Tortuga Mediterrània

Formem part del Projecte de Conservació de la Tortuga Mediterrània (Testudo hermanini), una espècie en perill d’extinció, al costat del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) i coordinat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Veure al plànol  >> Tortuga Mediterrània

Faisà daurat

Participem des de 2013 en el projecte de cria del Faisà Daurat, Chrysolophus pictus, adherit al Projecte Europeu EP5000 i al European Studbook, ESB. promogut i organitzat per la EAZA European Association of Zoos and Aquaria.

Veure al plànol >> Faisà daurat

Eriçó CLAR

Des de 2020 vam col·laborar amb Galanthus i la Fundació Barcelona Zoo en el projecte de reforç de la població d’eriçó salvatge.

Veure al plànol  >> Eriçó Clar

Hivernacle Alfonso Fontcuberta

L’hivernacle, de 350 m², es va construir en l’edifici de l’antic picadero on van entrenar genets i cavalls, la gran passió del fundador del parc, Salvador Samà i Torrents.

Alberga més de 75 espècies de palmáceas i altres arbres tropicals, entre les quals destaquen dos exemplars de Roystonea règia, la palma real arbre nacional de Cuba; un exemplar de Dypsis decaryi, una estranya palma triangular nadiua de la selva plujosa de Madagascar i dues Ravenala madagascariensis coneguda com a arbre del viatger de la família de les Strelitziaceaemas.

Parc Samà, igual que la major part dels jardins del romanticisme, va tenir un hivernacle, però va ser destruït en la guerra civil. Amb la nova instal·lació es pretén potenciar l’ambient bucòlic del parc històric, oferint al visitant una immersió en un ambient tropical que li permetrà aïllar-se de l’entorn exterior, seguint el principi de priorització dels sentiments, propi dels jardins romàntics.

Veure al plànol >> Hivernacle Fontcuberta

CAVALLERISSES. REFUGI DE RUCS 

Les cavallerisses són unes dependències de lleure construïdes a l’any 1890 i destinades a albergar els cavalls de la família Samà. 

És un edifici de gran valor artístic amb una coberta a dues aigües adornada amb ceràmica esmaltada i policromada, a la façana de la qual es troba l’efígie d’un èquid realitzat en terracota. 

El seu interior té un passadís i als dos laterals hi ha 12 cubicles per als cavalls, separats entre ells per envans d’obra i tancats per reixes de fusta. És un espai ampli i diàfan amb nombroses finestres altes per a una correcta ventilació dotant de funcionalitat i grandesa les quadres del Marquesat de Marianao. 

Salvador Samà i Torrents, II Marquès de Marianao, era un gran amant dels cavalls. La seva col·lecció de cotxes de cavalls era considerada la millor d’Espanya, i guanyava habitualment tots els concursos d’enganxalls per la qualitat dels carruatges, la raça dels cavalls i la tinguda i direcció dels genets. 

Actualment les quadres originals serveixen per allotjar animals que provenen d’abandonaments o decomissos ja que el Parc Samà ha esdevingut un centre autoritzat de Refugi de rucs. 

El compromís del Parc Samà és oferir la nostra ajuda i refugi permanent a tots aquells rucs que ho necessitin contribuint al  seu benestar

Veure al plànol  >> Cavallerisses. Refugi de rucs

PARTERRE D’ÀLOE VERA. LA PLANTA DE LA IMMORTALITAT 

El jardí històric del Parc Samà està adherit a l’Aliança de Jardins Botànics contra el canvi climàtic, xarxa promoguda pel Royal Botanic Gardens Victòria d’Austràlia. Amb l’objectiu de projectar el jardí històric a futur s’ha fet aquesta plantació experimental d’àloe vera. 

Les plantes d’àloe Vera han desenvolupat els teixits per emmagatzemar aigua dins de les seves cèl·lules i sobreviure llargs períodes de sequera. A més, han estat utilitzades des de l’antiguitat en la medicina tradicional de diversos països com Grècia, Egipte, Índia, Mèxic, Japó i la Xina, per la seva interessant activitat terapèutica, medicinal i cosmètica actuant com a desintoxicant, depuratiu, digestiu, bactericida, regenerador cel·lular, antisèptic , antiinflamatori, analgèsic, antiviral, inhibidor del dolor, anticoagulant, estimulador del sistema immune; a nivell tòpic té propietats hidratants, calmants i regenerants. Per aquest motiu se’l coneix com “La planta de la immortalitat”. 

Veure al plànol  >> Parterre d’àloe vera

Camp de lavanda

Situat al costat del parterre d’àloe vera, el camp de lavanda de Parc Samà floreix entre finals de primavera i principis d’estiu.

Veure al plànol  >> Camp de lavanda

Torre mirador

També anomenada Torre Angulo, està construïda sobre un cingle o muntanya de maçoneria i aconsegueix una altura de 24 metres. La muntanya està buida per dins, formant una cúpula a manera de gruta de tipus romàntic. La torre té una forma clàssicament medieval: planta rodona, secció troncocònica i plataforma superior amb merlets.

La seva concepció original obeeix al model de torre albarrana, ja que part d’un recinte tancat i es comunica amb la resta a partir del pas de ronda. La cúpula respira l’estil d’Antoni Gaudí, qui dotava d’especial dinamisme a aquesta mena d’espais interiors.

Veure al plànol  >> Torre mirador

Canal i cascada

El canal proveeix d’aigua el llac i neix d’una gruta artificial també de rocalla, localitzada a la cantonada nord-est del mur de tancament. L’aigua prové d’una mina subterrània de 5 km de longitud construïda especialment per a aquesta fi. La gruta forma una cascada d’aigua vestida amb diferents palmáceas, molsa i falguera, les tonalitats verdes de la qual contrasten amb la gamma dels marrons-ocres de la rocalla.

L’interior de la gruta és un clar exemple de la tècnica constructiva d’Antoni Gaudí, qui donava especial importància a l’equilibri entre funcionalitat, bellesa i simbolisme. La seva visió ens recorda als arcs catenarios de la cripta Güell i el seu cromatisme, perfectament integrat en la naturalesa, als jardins de Ca Artigas.

Veure al plànol >> Canal i cascada

mirador del Bosc

L’última de les grutes del Parc Samà és la que fa funció de mirador del bosc, i es troba adossada en la zona nord-oest del mur de tancament. És segurament la més fosca de totes les coves del recinte, encara malgrat tenir un balcó i una petita obertura en la seva part frontal, per la qual cosa el seu interior mai va poder estar vestit de vegetació.

Veure al plànol >> Mirador del Bosc

Casa Palau

La residència del Marquesat és un gran edifici d’uns 1.100 metres quadrats de planta, amb detalls ornamentals eclèctics (barrocs, rococó, medievals) acabat amb teulades dependents fortíssimes.

Darrere del palau el jardí central es distribueix a partir d’una placeta presidida per una segona font-assortidor de ferro colat d’origen francès. No és possible accedir a l’interior de la casa palau.

Veure al plànol >> Casa Palau

Al voltant de la casa palau

La residència del Marquesat és un gran edifici d’uns 1.100 metres quadrats de planta, amb detalls ornamentals eclèctics (barrocs, rococó, medievals) acabat amb teulades dependents fortíssimes. No es pot accedir a l’interior de la casa palau. 

Gerro de Vichy

Aquest gerro ceràmic del s. XIX, esmaltat amb diversos colors i decorat amb motius florals i faunístics d’estil oriental, procedeix de Vichy (França).

Veure al plànol  >> Gerro de Vichy

Fuente de las conchas

Font de les cloïsses

Realitzada amb cloïsses naturals i grans exemplars de caragols de mar de mar, presideix una petita placeta. Disposada sobre una base de rocalla, està coronada per una agulla-assortidor.

Veure al plànol  >> Fuente de las Conchas

Fuente Surtidor

Detrás del palacio el jardín central se distribuye a partir de una plazoleta presidida por una segunda fuente-surtidor de hierro colado de origen francés.

Veure al plànol >> Fuente surtidor

Mirador d’Hèracles

Hèracles personifica el triomf del valor i el coratge de l’heroi. Fill de Zeus i de Alcmena, un de les seves comeses va ser la cacera del Lleó de Nemea. En aquesta escultura es representa victoriós, recolzat sobre una maça de la qual penja la pell del lleó, fatigat, amb el braç dret darrere de la seva esquena.

Aquesta escultura d’Hèracles sembla ser una còpia de l’Hèrcules Farnesio localitzada en el Museu Arqueològic de Nàpols. Se situa en la part inferior de l’antic pavelló dels lloros, construït sobre una gruta de rocalla.

Veure al plànol >> Mirador d’Hèracles

Antiga faisanera

A prop de l’entrada hi ha l’antiga faisanera, on actualment hi ha una família de paons blancs. 

Veure al plànol  >> Antiga faisanera

Adormidors anàtides

Les anátides són els ocells comunament denominats “ànecs”. Aquesta instal·lació alberga espècies com el ánade real, l’ànec petit mignon o l’ànec corredor indi. També les podem trobar a altres racons del Parc.

Els dormidors s’utilitzen per a resguardar els ocells en situacions en què així es requereixi, com la quarantena que ha de seguir-se després de l’ingrés de nous exemplars al Parc, la prevenció d’atacs de predadors com els gats i guineus, o quan els propis ocells, per raons relatives a la seva naturalesa, requereixin estar més resguardades. Als dormidors es troben també les seves menjadores.

Veure al plànol >> Adormidors anàtides

Zona de jocs i pícnic

Parc Samà ofereix servei de cistelles de pícnic, per a gaudir en aquesta zona amb jocs per a nens i taules de pícnic.

Veure al plànol  >> Zona de jocs i pícnic

Bar Samà

El bar Samà, situat a prop de l’entrada, és l’espai dels cellers Yzaguirre. Ofereix servei de cistelles de pícnic per gaudir a qualsevol espai del jardí, així com snaks a base de productes locals que es poden gaudir a la terrassa. 

Al plànol  >> Bar Samà / Museu del vermut Yzaguirre

MUSEU DEL VERMUT. CELLER YZAGUIRRE 

Als antics cellers de la finca del Parc Samà, s’ha creat un espai de degustació del vermut Yzaguirre, creant el Museu del vermut en col·laboració amb  Bodegas Yzaguirre

S’ofereix una experiència basada en autenticitat, sostenibilitat i posada en valor de productes locals. 

Al plànol  >> Bar Samà / Museu del vermut Yzaguirre

MUSEU DE L’OLI. MAS DEL MIU  

A l’antic molí de la finca del Parc Samà, s’hi ha creat el Museu de l’Oli juntament amb una productora d’oli d’oliva cambrilenca, Mas del Miu. 

Aquest espai conserva la maquinària original, les eines i les peces que utilitzava la finca del parc per a la producció d’oli, i que va estar obert fins a finals del segle XX. Destaquen una premsa de ferro fosa i dues pedres de molí per a l’extracció d’oli d’oliva, que daten de principis del 1900. 

Al plànol  >> Museu de l’oli. Mas del Miu

Entrada, taquilla i botiga

Veure al plànol  >> Entrada + Taquilla + Botiga

Botiga de records i productes locals

Veure al plànol  >> Entrada + Taquilla + Botiga

Actualitat


Esdeveniments, celebracions, nous membres en la família, rodatges… A les 14 hectàrees de Parc Samà ocorren moltes coses! Assabenta’t de tot:

Creiem en el turisme sostenible i responsable
Protegim la memòria, el patrimoni i el medi ambient
Compromesos amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
Parc Samà està reconegut amb el Segell de Turisme Familiar
Unim esforços amb diferents iniciatives i entitats