Inaugurem el “Parterre de la Immortalitat”, acció inclosa en el pla d’adaptació del Jardí Històric a l’emergència climàtica — Clon

PARC SAMA PARTERRE AALOE VERA

L’aigua és un factor crític per a la conservació del paisatge i la biodiversitat, el parc vol aprofitar la seva edat, 143 anys, per a advertir-nos de la necessitat de canviar per a lluitar contra el canvi climàtic, volem ajudar a conscienciar al visitant de la necessitat de fer petits canvis quotidians per a preservar la biodiversitat que deixarem a les futures generacions; veiem als nostres visitants com a agents actius fonamentals en el llegat contemporani d’aquest jardí amb memòria.

El 19 de març, dia de San Josep i dia del Pare, hem inaugurat el ‘Parterre de la Immortalitat’, situat davant de l’edifici de les Cavallerisses a la zona de jardí d’estil francès. Aquesta acció està inclosa en el pla d’adaptació del Jardí Històric a l’emergència climàtica. La nova àrea està formada per 4.000 plantes d’Àloe vera ecològic, que han estat seleccionades per un productor professional i s’han plantat al Jardí Històric durant la primera quinzena de març.

El Parc Samà de Cambrils es va construir en 1881, durant els seus 143 anys el parc, un paisatge viu, ha estat testimoni de la història, la cultura, i també de les variacions meteorològiques al llarg del temps. Als últims vint anys, el descens de les precipitacions, la millorable gestió de l’aigua, i l’augment de la temperatura en la zona, han afectat durament la Costa Daurada i s’han convertit en autèntics reptes per a la preservació de la biodiversitat.

En aquest context, l’elecció d’aquesta espècie s’ha basat en la capacitat Àloe vera per a viure en diferents condicions d’estrès com la falta d’aigua o la variació de temperatures, ja que les plantes suculentes han desenvolupat teixits per a emmagatzemar aigua dins de les seves cèl·lules i sobreviure llargs períodes de sequera.

El projecte del ‘Parterre de la Immortalitat’ contempla un programa de conscienciació del visitant en la necessitat de protecció de la biodiversitat, amb la voluntat de convertir-lo en un agent actiu fonamental en el llegat contemporani d’aquest jardí amb memòria.

Des de l’any 1992 el Parc Samà ha estat reconegut com a jardí històric protegit com a Bé d’Interès Cultural (*BIC), els seus gestors ho han sumat a l’Itinerari Europeu de Jardins Històrics, també està adherit a l’Aliança de Jardins Botànics contra el canvi climàtic, xarxa promoguda pel Royal Botanic Gardens Victòria d’Austràlia, totes aquestes figures i aliances li permeten intercanvis de bones pràctiques i coneixement, i li atorguen un important paper com a eina educativa i de divulgació per a la protecció ambiental.

L’Àloe, la planta de la immortalitat

La denominació com a ‘Parterre de la Immortalitat’ es deu a diversos factors. ‘Parterre’ és una paraula d’origen francès, i el seu objectiu és desenvolupar “compartiments ordenats”; aquest ‘Parterre de la Immortalitat’ està situat en la part del Parc Samà inspirada als jardins francesos, basats en la simetria, i és la zona que està davant del Palau (orientació Cambrils), articulada per un passeig de Platanus Hispànica, i composta per tres parterres de palmàcies amb presència simbòlica d’arbres singulars, entre ells un roure (Quercus robur) de port majestuós que supera els 20 metres d’altura, i un parterre de Lavanda, acabat de plantar enguany.

L’Àloe vera és conegut com la planta de la Immortalitat, les plantes del gènere Àloe han estat utilitzades des de l’antiguitat en la medicina tradicional de diversos països, la medicina xinesa va ser la primera a usar el àloe i es referia a ell com la ‘Planta de la Immortalitat’. El suc d’Àloe vera i els seus efectes estan ja descrits en el Papir de Ebers (1.500 a. C.). L’Àloe vera actua com a desintoxicant, depuratiu, digestiu, bactericida, regenerador cel·lular, antisèptic, antiinflamatori, analgèsic, antiviral, inhibidor del dolor, anticoagulant, estimulador del sistema immune; a nivell tòpic té propietats hidratants, calmants i regenerants.