Plans de conservació
Tortuga mediterránea
Erizo salvaje
Faisán dorado
Pla de recuperació de la tortuga mediterrània
Col·laborem amb el Departament de Territori i Sostenibilitat en la cria i reproducció de la Tortuga Mediterrània (Testudo hermanni hermanni). A Catalunya es realitzen diverses actuacions encaminades a la conservació d’aquesta espècie. S’ha catalogat com a espècie en perill d’extinció i està protegida per la Llei de protecció dels Animals (DOGC 5113, de 04.17.2008).
Des de 2010 s’està treballant en la redacció del pla per a la recuperació de l’espècie, que estableix les pautes per a reduir les amenaces que l’afecten
Des de fa uns anys el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya, CRARC, coordina una sèrie d’accions de reforçament de la població a través de la cria en captivitat i programes de reintroducció en zones del territori català iniciant la reintroducció en la seva població natural i salvatge, la Serra de L’Albera.
Seguint el programa de reintroducció a altres zones del territori català, com el massís del Garraf, la Serra de Montsant, Delta de l’Ebre o Marça. Els factors d’amenaça són la destrucció i alteració de l’hàbitat, incendis, atropellaments, depredació i espoli.
La tortuga mediterrània es distribueix per la part nord-oriental de la Península Ibèrica, la Provença francesa, oest i sud de la Península Italiana, Grècia i Balcans fins al sud del Danubi, i les illes de Sicília, Elba, Pianosa, Còrsega, Sardenya i Balears. A Espanya es distribueix per Catalunya i per les illes de Mallorca i Menorca.
La tortuga mediterrània és l’únic quelonio terrestre autòcton que es pot trobar a Catalunya i la seva distribució geogràfica està focalitzada a cinc espais naturals protegits: Parc Garraf, Parc Natural Sierra Montsant, Sierra de Llabería, Parc Natural Delta Ebre i el Paratge Natural de l’Albera, que és l’únic de població autòctona.
La tortuga mediterrània és l’únic quelonio terrestre autòcton que es pot trobar a Catalunya i la seva distribució geogràfica està focalitzada a cinc espais naturals protegits: Parc Garraf, Parc Natural Sierra Montsant, Sierra de Llabería, Parc Natural Delta Ebre i el Paratge Natural de l’Albera, que és l’únic de població autòctona.
De coloració general groga i negra fortament contrastada. És bàsicament herbívor, ovípar i pot viure entre 40 i 60 anys.
Mesures: 14 – 18 cm
Origen: Litoral mediterrani europeu
Lista Vermella (Red List): Gairebé amenaçada
Eriçó salvatge
Des de l’any passat, vam col·laborar amb Galanthus i la Fundació Barcelona Zoo en el projecte de reforç de la població d’eriçó salvatge. Aquesta espècie silvestre, Atelerix algirus, és una per a les quals Parc Samà és el seu hàbitat ideal.
Faisà Daurat EP5000
Parc Samà participa des de 2013 en el projecte de cria del Faisà Daurat EP5000. El projecte neix per iniciativa d’uns criadors belgues amb l’objectiu de crear una població viable a llarg termini de faisà daurat de raça pura, després de comprovar l’elevat creuament existent entre les poblacions en captivitat. Es va començar el projecte amb la importació de 5.000 ous originaris d’Àsia amb puresa en el genotip i es van començar a reproduir. Des de 2013, Faisans del Món a Espanya i diversos criadors implicats, estan supervisant el projecte, que fins avui compta amb 10 parelles pures.
En la primera fase del projecte, el Parc Samà realitza l’adquisició de faisà daurat de raça pura que està coordinada i dirigida segons les recomanacions del titular del registre genealògic, Faisans del Món. En la segona fase, el Parc Samà crea la seva pròpia base de dades a través d’un registre genealògic.
En la tercera fase es difon l’existència dels faisans daurats purs entre criadors interessats. Els membres d’aquest projecte han d’anellar els seus exemplars amb una anella específica que facilita el grup (Aviornis EP5000).