Plans de conservació

Tortuga mediterránIa

Més informació >>

ERIÇÓ CLAR 

Més informació >>

Faisá dAURAT

Més informació >>

Pla de recuperació de la tortuga mediterrània


Col·laborem amb el Departament de Territori i Sostenibilitat en la cria i reproducció de la Tortuga Mediterrània (Testudo hermanni hermanni). A Catalunya es realitzen diverses actuacions encaminades a la conservació d’aquesta espècie. S’ha catalogat com a espècie en perill d’extinció i està protegida per la Llei de protecció dels Animals (DOGC 5113, de 04.17.2008).

Des de 2010 s’està treballant en la redacció del pla per a la recuperació de l’espècie, que estableix les pautes per a reduir les amenaces que l’afecten

Des de fa uns anys el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya, CRARC, coordina una sèrie d’accions de reforçament de la població a través de la cria en captivitat i programes de reintroducció en zones del territori català iniciant la reintroducció en la seva població natural i salvatge, la Serra de L’Albera.

Seguint el programa de reintroducció a altres zones del territori català, com el massís del Garraf, la Serra de Montsant, Delta de l’Ebre o Marça. Els factors d’amenaça són la destrucció i alteració de l’hàbitat, incendis, atropellaments, depredació i espoli.

La tortuga mediterrània es distribueix per la part nord-oriental de la Península Ibèrica, la Provença francesa, oest i sud de la Península Italiana, Grècia i Balcans fins al sud del Danubi, i les illes de Sicília, Elba, Pianosa, Còrsega, Sardenya i Balears. A Espanya es distribueix per Catalunya i per les illes de Mallorca i Menorca.

La tortuga mediterrània és l’únic quelonio terrestre autòcton que es pot trobar a Catalunya i la seva distribució geogràfica està focalitzada a cinc espais naturals protegits: Parc Garraf, Parc Natural Sierra Montsant, Sierra de Llabería, Parc Natural Delta Ebre i el Paratge Natural de l’Albera, que és l’únic de població autòctona.

La tortuga mediterrània és l’únic quelonio terrestre autòcton que es pot trobar a Catalunya i la seva distribució geogràfica està focalitzada a cinc espais naturals protegits: Parc Garraf, Parc Natural Sierra Montsant, Sierra de Llabería, Parc Natural Delta Ebre i el Paratge Natural de l’Albera, que és l’únic de població autòctona.

De coloració general groga i negra fortament contrastada. És bàsicament herbívor, ovípar i pot viure entre 40 i 60 anys.

Mesures: 14 – 18 cm
Origen: Litoral mediterrani europeu
Lista Vermella (Red List): Gairebé amenaçada

ERIÇÓ CLAR 


Des de l’any 2020, col·laborem amb Galanthus, entitat dedicada a l’estudi i a la divulgació del Medi Ambient. i la Fundació del Zoo de Barcelona en el projecte de reforç de la població d’eriçó salvatge. L’espècie silvestre de distribució mediterrània, Atelerix algirus, és l’espècie habitual que es troba en el Parc Samà i l’objectiu del projecte és reforçar el grup d’eriçó clar  Atelerix algirus del parc i garantir la seva viabilitat. 

EUROPEAN STUDBOOK, ESB DEL FAISÀ DAURAT 


L’any 2013, El Parc Samà, va començar participant en el projecte de cria del Faisà Daurat EP5000. Era un projecte que va néixer per iniciativa d’uns criadors belgues amb l’objectiu de crear una població viable a llarg termini de faisà daurat de raça pura, després de comprovar l’elevat encreuament existent entre les poblacions en captivitat. Es va començar el projecte amb la importació de 5.000 ous originaris d’Àsia amb puresa al genotip i es van començar a reproduir. 

Des del 2021 el faisà daurat sèrie 5000 ha esdevingut un European Studbook de l’EAZA, Associació Europea de Zoos i Aquaris. L’ESB del faisà daurat és un programa de cria que té com a objectiu conservar poblacions saludables d’aquests animals perquè se’n protegeixi la salut genètica. És un programa que actua per proporcionar un futur a aquesta espècie vulnerable, a través de l’educació i el treball de conservació in situ amb l’objectiu d’estabilitzar els hàbitats naturals i canviar els comportaments destructius. 

Coneix a la família de Parc Samà

Col·lecció botánica de parc samà

PARTERRE D’ÀLOE
VERA

Un
jardí
amb memòria

Creiem en el turisme sostenible i responsable
Protegim la memòria, el patrimoni i el medi ambient
Compromesos amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
Parc Samà està reconegut amb el Segell de Turisme Familiar
Unim esforços amb diferents iniciatives i entitats