Presentem la guia il·lustrada de la nostra fauna

Les noves caixes-niu del Parc Samà
Les noves caixes-niu del Parc Samà

Els visitants disposaran d’aquesta eina divulgativa, desplegable i molt fàcil de portar-hi a sobre, per localitzar i identificar els animals que poblen la vegetació del nostre parc.

El divendres 17 de febrer de 2023 es van instal·lar 10 caixes-niu als arbres del Jardí Botànic per potenciar la biodiversitat d’aus silvestres.

guia ràpida de la fauna del parc samà

Francisco Javier Castillo, Sergi Sales, Oliver Klein i Enric Pàmies
D’esquerra a dreta: Francisco Javier Castillo, Sergi Sales, Oliver Klein i Enric Pàmies

El Parc Samà ha presentat la guia ràpida de la fauna pròpia del nostre entorn. Es tracta d’una nova eina divulgativa per donar a conèixer als visitants les espècies, tant silvestres com de la col·lecció zoològica, que poden trobar al Jardí Històric de Cambrils, declarat Bé d’Interès Cultural.

Gràcies al seu format desplegable, molt fàcil de portar a sobre, i a les abundants il·lustracions, tots els aficionats a l’observació de la fauna podran buscar i identificar fàcilment els animals que moren a les 14 hectàrees de vegetació del parc.

La nova guia editada pel Parc Samà, ha estat creada a mida pels mateixos naturalistes del projecte ‘Ocells de butxaca’, els experts de Birding Catalunya i col·laboradors de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO): Enric Pàmies, Sergi Sales i Àlex Mascarell, que han treballat per elaborar un producte essencialment divulgatiu, dissenyat per arribar a tota classe de públic interessat en els animals i que vulgui gaudir de la natura.

Detall de la guia il-lustrada del Parc Samà
Detall de la guia il-lustrada del Parc Samà

“És molt pràctica, pensada per portar-hi a sobre, i ideal per començar; la fauna del Parc Samà és molt interessant per la seva varietat… hi ha un llac, fruiters, pins, plàtans, palmeres, cosa que fa molt entretingut aprendre a reconèixer un bon nombre espècies; la gent ha de saber que al seu entorn, i especialment en un espai tan singular, hi ha molt més que pardals o coloms, aquí hem identificat més de 80 espècies diferents d’aus”, explica Enric Pàmies. “El turisme ornitològic creix molt ràpid i el Parc Samà és un espai únic en aquest sentit; Catalunya és un dels territoris més valorats a Europa per aquest tipus de visitant”, ha afegit l’ornitòleg Sergi Sales.

caixes-niu

Oliver Klein col·locant una caixa-niu al Parc Samà
L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, col·locant una caixa-niu al Parc Samà

A banda de la presentació de la guia, l’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, ha presidit la col·locació de deu caixes-niu de fusta per contribuir a la protecció de la biodiversitat. Els nius artificials facilitaran la cria de pàrids (família d’ocells insectívors amb espècies com la mallerenga) -que viuen de forma natural a l’espai del jardí botànic- per estabilitzar la seva població al Parc Samà.

“Tenir el Parc Samà al terme municipal de Cambrils des de sempre ens ha donat unes expectatives increïbles i inacabables, com en aquest cas posar en valor la fauna o com anteriorment hem fet amb la seva jardineria o arquitectura”, valora Oliver Klein. “El Parc Samà -afegeix l’alcalde- continua sent una capsa de sorpreses que cal explorar i que estem decidits a impulsar des de l’Ajuntament en totes les iniciatives que ens plantegin”.

anellament

Pit-Roig anellat al Parc Samà el passat 17 de febrer
Pit-Roig anellat al Parc Samà el passat 17 de febrer

Francisco Javier Castillo, màxim responsable de DNA, l’empresa que gestiona el parc, ha subratllat que “un altre any més, el Parc Samà consolida la seva aposta per la conservació de la biodiversitat a través de la protecció de la fauna silvestre i el màxim respecte a la naturalesa; seguim amb una filosofia molt clara de cuidar al màxim aquest espai natural, cosa que de vegades s’oblida als parcs, i intentem donar a conèixer la seva riquesa per generar una consciència mediambiental des d’edats primerenques”.

Anellament realitzat al Parc Samà per part de Sergi Sales
Anellament realitzat al Parc Samà per part de Sergi Sales

A més de les dues iniciatives ja esmentades, els ornitòlegs també van realitzar un anellament que permetrà marcar els individus capturats per al posterior seguiment i observació, a fi de recollir una informació molt valuosa de les rutes migratòries que ajudin a la seva protecció.