Vine al Parc Samà i planta el teu arbre: Celebrem la setmana de l’ODS 13 ‘Acció pel clima’

Parc Samà dedica la propera setmana a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 13: Acció pel clima. Del 22 al 26 de juny podràs venir al Parc Samà i plantar el teu arbre per ajudar a tenir cura del parc i que segueixi creixent.

Els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible

Els ODS són els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible que l’ONU ha creat com a pla mestre per a aconseguir un món més feliç i saludable pel 2030.

L’ ODS 13 insta tots a prendre mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes. La setmana del 22 al 26 de juny des del Parc Samà celebrem especialment l’ ODS 13 ‘Acció pel clima’, per això hem posat en marxa l’acció 13×13.

Es tracta d’un programa de reforestació del bosc romàntic amb 300 plançons d’alzina (Quercus ilex), alzina surera (Quercus suber), cedre de l’atles (Cedrus atlantica) i pi roig (Pinus Sylvestris), que multipliquen per 13 els 23 arbres caiguts al parc per les tempestes al 2019. Si véns a veure’ns entre el 22 i el 26 de juny podràs plantar el teu propi arbre al Parc Samà!

A les 14 hectàrees del Parc Samà habiten aproximadament 1.600 arbres. Des de l’any 2016 hem dut a terme diversos plans de sanejament i s’han plantat 600 arbres i arbustos.

La nostra tasca per ajudar a mitigar el canvi climàtic

Sabíeu que la vegetació del Parc Samà és capaç de “segrestar” 12.000 tones de diòxid de carboni (CO2) a l’any? Aquest CO2 que és segrestat per les plantes segueix aquesta senzilla fórmula: Al CO2 atmosfèric que absorbeix la planta durant el procés de la fotosíntesi, se li resta el CO2 emès a l’atmosfera durant la respiració.

Les emissions mundials de CO2 han augmentat gairebé un 50% des de 1990, en només 30 anys! La reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle és una prioritat per al planeta. La vegetació contribueix a reduir la concentració dels gasos d’efecte hivernacle de l’atmosfera. En concret, la captura de CO2 que es porta a terme al Parc Samà contribueix a reduir aquesta concentració de gasos d’efecte hivernacle i, per tant, a mitigar el canvi climàtic.

El Parc Samà absorbeix l’equivalent a l’emissió de CO2 del 44% del parc de vehicles existent a Cambrils, uns 7.200 automòbils que recorren una mitjana de 10.000 quilòmetres a l’any. Les 120.000 visites que va rebre el parc al 2019 van contribuir cadascuna a segrestar 100 quilos de CO2 a l’any.

Compromesos per conservar i conscienciar

El Parc Samà forma part de l’aliança Climate Change Alliance of Botanic Gardens, que reuneix organitzacions botàniques per prendre mesures per protegir i permetre l’adaptació dels paisatges botànics davant el canvi climàtic. Es tracta d’un compromís per conservar i conscienciar els visitants sobre la importància d’actuar contra el canvi climàtic, expressat en l’ODS 13 acció pel clima.

Tots els jardins botànics del món són custodis de paisatges singulars i coneixement científic, i són una font d’inspiració, aprenentatge i un lloc idoni per a generar un canvi social positiu.

Pacto Mundial de Naciones Unidas

El Parc Samà també s’ha adherit al Pacte Mundial de Nacions Unides, mitjançant el qual ens comprometem a integrar els seus principis en el nostre pla d’actuació i involucrar-nos en projectes cooperatius que contribuiran a la consecució dels ODS.

Gràcies a tots els nostres visitants per contribuir amb la seva visita a la conservació i protecció del parc i de les espècies que l’habiten.